SNEA 

 Trebate toner?

 Trebate printer?

Početna Saradnja Cjenovnik Kontakt Sadrzaj

Tinte - Pigment Tinte - Dye Tinte - Ploteri Toneri Toneri - Prah Čipovi

HP Dye
Canon Dye
Epson Dye
Lexmark Dye
Brother Dye
Xerox Dye
Dell Dye

 

 ISO 9001:2008 by SGS

 

 

DYE tinte

Tinte na dye osnovi su uopćeno gledajući jače od pigment tinti i mogu ¨proizvesti¨ intenzivnije boje. Međutim, zato što su bojila (dyes) rastopljena u tečnosti imaju tendenciju natapanja papira te na taj način postaju manje efikasna sa mogućnošću razlijevanja po ivicama  što može rezultirati lošim kvalitetom ispisa.

Da bi izbjegli ovaj problem proizvođači tinte na dye osnovi dodaju određene rastvarače koji ubrzavaju sušenje. Drugi način prevazilaženja ovog problema je korištenje kvalitetnijeg papira sa posebnom oblogom. Ovo se posebno odnosi na primjenu u štampanju ink-jet tintama. Kvalitetan papir za ink-jet štampače ima oblogu sa određenim nabojem. U tom slučaju bojila suprotnog naboja budu privučena i zadržana na oblozi dok rastvarač bude upijen u papir.

Dodatna prednost dye tinte je da se dye molekule hemijski integriraju u druge sastojke tinte. Kao rezultat te interakcije imamo bolju optičku jasnoću i sjaj od pigmentnih tinti posebno ako tome dodamo pojačivače boje formulirane da pojačaju izgled i intenzitet bojila.

Nedostatak tinti na dye osnovi je osjetljivost na kvalitet papira i UV zračenje.


© 2006-2014 SNEA d.o.o.

Robne i trgovačke marke su vlasnišvo njihovih posjednika i koriste se isključivo u svrhu opisa.