SNEA 

 Trebate toner?

 Trebate printer?

Početna Saradnja Cjenovnik Kontakt Sadrzaj

Tinte - Pigment Tinte - Dye Tinte - Ploteri Toneri Toneri - Prah Čipovi

HP Pigment
Canon Pigment
Epson Pigment
Lexmark Pigment
Brother Pigment
Xerox Pigment
Dell Pigment

 

 ISO 9001:2008 by SGS

 

 

Pigmentne tinte

Dye tinte su po svojoj prirodi vrlo osjetljive na tip i kvalitet papira za štampanje. Razlog za to su vlakna koja se koriste prilikom izrade papira a koja upijaju boju zajedno sa tintom. Ukoliko koristite neobložen papir sa visokim sadržajem vlakana, otisak može izgledati razliveno na ivicama otisnutog karaktera (pogledaj sliku).

Izbjegnite razlijevanje korištenjem crne pigmentne tinte

    Dye crna tinta                Pigment crna tinta

Kada štampamo sa tintama u boji, primarna difuzija se dešava na površini papira prije sušenja kako bi se napravile hiljade tačaka u različitim bojama kao rezultat miješanja 3 ili 5 osnovnih boja sadržanih u kolor ketridžu.

Ako tome dodamo štampu sa crnom dye tintom doći će do razlijevanja u tinte u boji kao što se dešava na otisku prikazanom na slici.

Da bi izbjegli efekt razlijevanja crne u tinte u boji, HP je umjesto crne dye tinte počeo koristiti crnu tintu na pigmentnoj osnovi kada je tržištu predstavio svoju Seriju 600 sa ketridžima 51629A. Za razliku od dye tinte koja je rastopljena u vodenoj otopini, pigmentna tinta sadrži ¨slobodno-plutajuće¨ pigmente dovoljno male da mogu proći kroz dizne glave za štampanje. Tehnički govoreći, vodeni medij je zajednička svojstvo oba tipa tinte. Za razliku od dye tinte gdje je boja potpuno rastvorena u mediju, u pigmentnoj tinti pigmenti su raspršeni po mediju.

Obzirom da su pigmenti nerastopivi, pigmentna tinta je otporna na vodu. Standardna pigmentna tinta se suši nešto duže i u principu nije pogodna za štampanje na foliji. U našoj ponudi imamo i brzosušeću pigmentnu tintu.

Danas, crne pigmentne tinte koriste svi proizvođači u određenim serijama štampača a neki koriste i pigmentne tinte u boji.

Važno je naglasiti da proizvođači tinte iz istočno-azijskih zemalja pod pigmentnom tintom prodaju ¨pigment-added¨ tintu koja sadrži dye and pigment u jednoj tinti. Naša pigmentna tinta je prava pigment tinta i potpuno kompatibilna sa originalnom.

 

 


© 2006-2014 SNEA d.o.o.

Robne i trgovačke marke su vlasnišvo njihovih posjednika i koriste se isključivo u svrhu opisa.